neděle 6. ledna 2013

Červená řepa

Paul C. Bragg a Patricia Braggová, autoři "Šokující pravdy o vodě" píší:

Jako vědec a odborník v oblasti výživy jsem se vždy zajímal o Rusy, kteří se dožili vysokého věku. Podnikl jsem četné expedice do Ruska a setkal jsem se tam s lidmi, kteří žili obdivuhodně dlouho, někteří dosáhli věku 164 let i více.

Zjistil jsem, že mnozí z nich pili jen dešťovou a sněhovou vodu. Tím zredukovali riziko kornatění tepen. Dozvěděl jsem se, že červená řepa byla důležitou potravinou v jejich denním jídelníčku. Z průzračně čistých řek získávali řeřichu, kterou míchali se syrovou nastrouhanou červenou řepou. Mnozí z těchto Rusů nikdy neochutnali normální stolní sůl. Jejich cévy byly měkké, poddajné a elastické, bez anorganických usazenin. Tolik citace.

Obecně je řepa známá jako jedna z nejléčivějších potravin, prodlužujících život.
Červená řepa pochází z Blízkého východu a Středomoří. Dnes se nejvíce pěstuje ve východní Evropě a USA. Červená řepa je univerzální prostředek na zvýšení obranyschopnosti organizmu. Povzbuzuje trávení, odvodňuje a příznivě ovlivňuje vylučování kyseliny močové, která způsobuje dnu a revma. Naši dávní předkové věřili v její léčivé účinky při bolesti hlavy a zubů.

Navíc šťáva z červené řepy pomáhá tvorbě červených krvinek a tím aktivizuje buněčné dýchání. Obsahuje rostlinná barviva betakyany a speciální bílkovinu betain. Právě ony působí na zlepšení buněčného dýchání, což má velký vliv při prevenci i léčbě nádorových onemocnění. Betain velmi účinně podporuje proces detoxikace jater. Řepná šťáva má také schopnost zbavovat organizmus radioaktivních látek. Minerály obsažené ve šťávě z červené řepy působí velmi účinně na ledviny a žlučník. Další významnou vlastností je zásaditý charakter. Díky němu velmi účinně odkyseluje organizmus, což je veledůležité u všech chronických nemocí..Vysoký obsah draslíku se při pravidelné konzumaci projeví také na dobré činnosti nervové soustavy, protože zásobuje tělo řadou vitamínů. Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové však není dobré sníst červené řepy více než 200 gramů denně. Čerstvě uvařená je z hlediska využití všech zdraví prospěšných látek lepší než syrová.
Není třeba se ničeho obávat, objeví-li se po jejím požití narůžovělá moč nebo stolice. Důvodem je neškodné barvivo betakyanin, o kterém byla zmínka výše.
Červená řepa prospívá celému krevnímu systému a ovlivňuje kvalitu krve samotné, což se využívá při různých krevních chorobách od chudokrevnosti až po některé druhy leukémie.

Požívání řepného salátu nebo pití šťávy je jistě prospěšné a důkazem toho je narůstající popularita výrobků, které obsahují červenou řepu v různých kombinacích s jinými produkty, třeba mrkví.

Co se v řepě skrývá?

Málo která rostlina, ovoce či zelenina je tak bohatá na vitamíny a minerály jako právě řepa. Ze stopových prvků můžeme jmenovat křemík, draslík, hořčík, jód, měď, vápník zinek či železo. Na vitamíny nouze také není a v řepě nalezneme především vitamín C, E a velice prospěšný betakarotén, který působí protiskleroticky a chrání játra. Velmi důležitá pro naše zažívání je vláknina ,čímž účinně odstraňuje zácpu.
Draslík a hořčík  z řepy je vhodný při ateroskleroze, vysokém tlaku, nemocech srdce a krevního oběhu, pektin hojně obsažený vylučuje radioaktivní látky a cholesterol.
Vysoký obsah železa a mědi  velmi pomáhá při tvorbě krve.

S řepou za zdravím a krásou

Řepa je nesmírně významným prostředkem k udržení zdraví i krásy. Červená řepa obsahuje velké množství křemíku, který se postará o zdravé a silné kosti, vazivové tkáně i cévní stěny. Látky obsažné v řepě nám pomohou uchovat si pružnou pleť a mladistvý vzhled naší pokožky. Nehty budou zdravé a pevné a vlasy lesklé a silné. Červená řepa působí na naše tělo nejen zvenčí, ale i zevnitř, kde je významná pro správnou funkci některých orgánů, a obecně je prospěšná pro regeneraci celého našeho organismu.
Červená řepa podporuje růst nových tkání a také zprostředkovaně zajišťuje lepší okysličení buněk v našem těle. Látky obsažené v této chutné plodině jsou nesmírně významné také pro plodnost a svůj význam hrají při vývoji plodu. Obsažené organické kyseliny mají příznivý vliv na funkce srdce.
Řepa je spojována také s léčbou rakoviny, kdy je doporučována jako skvělý preventivní prostředek, ale také jako vhodná součást léčby během či po léčení karcinomu. Červená řepa regeneruje a celkově posiluje organismus, je silně zásadotvorná a pomáhá odkyselovat organismus. Při rekonvalescenci se doporučuje konzumovat červenou řepu ve zvýšeném množství.
Rozpouští kameny ve žlučníku
Řepa obsahuje přes 50% sodíku a jen 5% vápníku. To je zvlášť výhodné pro udržení rozpustnosti vápníku, který se v anorganické formě nahromadil v organismu, v krevním řečišti, játrech apod.Šťáva z červené řepy postupně a bezbolestně rozpouští kameny ve žlučníku a také tromby.
Možná máte červenou řepu znechucenou z období dětství, kdy ji dělali ne příliš chutnou ve školních jídelnách. S recepty, které zde naleznete, si ji určitě zamilujete.

Žádné komentáře:

Okomentovat