neděle 6. ledna 2013

Makrobiotika

„Děláte-li stále totéž co dříve (minulost), budete mít (v budoucnosti) zase jen totéž.“

To, co vždy bylo a je společné pro lidi na celém světě, jsou tři přání: LÁSKA (dobré vztahy, přátelství), ZDRAVÍ a PENÍZE. Makrobiotika je pak jeden z prostředků, který nám pomáhá udržet si či obnovit právě stav zdraví. K nastolení rovnováhy a harmonie využívá energie v nás a kolem nás, a to včetně energie jídla a jednotlivých technologií při jeho zpracování. A ať se nám to líbí nebo ne, strava je každodenní součástí života, takže její skladbě a přípravě bychom měli nějakou pozornost věnovat. Má podstatný vliv na stav našeho fyzického těla. A o to, jako o příbytek naší duše, bychom se měli s láskou starat po všech stránkách.

Bohatost jídelníčku je závislá na kondici, konstituci a zdravotním stavu každého. Zároveň je makrobiotika jediný systém, který důsledně rozlišuje, zda jste muž, žena či dítě, jak aktivní zaměstnání či činnost provozujete, či jaké roční období právě probíhá. Pro vážně nemocné lidi je určena relativně striktní dieta, kterou se rozhodně nebudou řídit těhotné či kojící ženy, sportovci, fyzicky aktivní lidé, děti a mládež. Ty mají naopak talíř pestrý, vydatný, radostný. Někde mezi se pak nachází jídelníček pro lidi se sedavým zaměstnáním. Na toto téma budou detailnější články časem.

Nebojte se,  „…život makrobiotika se netočí jen kolem kurzů vaření a rozeznávání jednotlivých druhů řas po hmatu.“ (časopis Zrnění, č.1, podzim 2006, J.Jícha). To v našich krajích je často minimalizována právě pouze na jídlo a často se zapomíná, že to je především systém učící o příčinách a důsledcích. Je pak dobré praktikovat jí jako celek, v tom je její síla. Makrobiotika je totiž velmi široký obor či spíše životní styl, podporující stejnou měrou duchovní práci na sobě samém, stravu, meditaci, stejně tak pohyb a dechová cvičení. V tomto úžasném propojení se pak dějí zázraky, pokud jim k tomu sami pomůžeme.

Díky své individuálnosti dovoluje každému rozhodnout se, jak  hluboko se chce do ní ponořit a porozumět tak svému tělu, emocím, touhám a potřebám, jejich vzájemnému propojení a souvislostem. A toto pochopení pak praktikovat ve svém každodenním životě.  Nekonzumovat automaticky ani život, ani vztahy, ani jídlo. A být schopen tak činit s radostí a pro radost. Radost je základem jakékoli činnosti a proto se neviňte, že jste to do teď dělali špatně. Naopak poděkujte sami sobě, že to vaše tělo ještě vydrželo a poproste ho, ať to s vámi vydrží i nadále. Začněte něčím jednoduchým (viz článek Jak začít), zvládejte jednotlivé výzvy postupně. Nemá smysl ukousnout si velké sousto a pak mít pocit,  že to je nezvladatelné. A pokud uděláte chybu, nevadí. Příště se to určitě povede lépe.

A jedna upřímnost na závěr. Ačkoli jsou prokázány a lékařsky potvrzeny (více v připravovaném článku z Mezinárodní konference v Holandsku 2008) léčebné účinky makrobiotiky, nemusí být nutně cestou pro každého. Je to životní styl, ke kterému dospějete či nikoli. A pokud se nestane vaší cestou, nic se neděje. Nejste tím pádem ani horší ani lepší než ti, kteří se na tuto cestu vydali. Věřím, že se vám podaří najít jiná, která vás uspokojí stejně, jako mě makrobiotika.

A pokud se pro ní nadchnete, dejte pozor, ať se z vás nestanou rigidní fanatici, kteří druhé spíš zapudí než nadchnou. Neboť jestliže se vaši blízcí rozhodnou jít cestou jiných zkušeností, pak jim můžete pomoci jen v případě, že si vaši pomoc budou přát. Nejvyšší forma lásky a úcty k člověku je respektování jeho svobodné vůle.

„V ráji člověk žil s božím světlem a ochranou pro věčnost. Vyhnáním z něj mnoho ztratil. Poznal nemoc, bolest, smrt. Dostal však možnost časem se učit a chápat, aby se jednou obohacen moudrostí sám vrátil.

Jak začít s makrobiotikou

Předkládám vám několik návrhů, které vám mohou pomoci se změnou stravy :

1.krok

Jezte jídlo, které roste ve vašem pásmu (ještě lépe ve vaší oblasti) a odpovídá příslušnému ročnímu období. Minimalizujte či zcela vylučte konzervy, tropické ovoce a mražené potraviny.

2. krok

Kupujte si potraviny, které nejsou chemicky ošetřené, různě rafinované či jinak zpracované (polotovary si nechte na dovolenou či tzv.případ nouze). Je ideální jíst tzv. bio stravu, to však samo o sobě nestačí. Bio je i čokoláda či uherák a vůbec bych se nedivila, kdyby podnikaví výrobci nezačali časem dodávat na trh bio coca-colu, bio hamburgery... Je to trochu systém „vlk se nažere a koza zůstane celá“ aneb „stačí si dát něco bio a hned budu zdravější“. Působení energie jednotlivých potravin je přitom nepopiratelné, a tak maso bude zahnívat v tlustém střevě, mléko zahleňovat plíce a průdušky, jednoduché cukry překyselovat krev  a to  bez ohledu na to, zda jsou bio či nikoli.

3.krok

Zdravá kuchyně je založená na obilninách, luštěninách a zelenině. Z těchto tří základních složek začněte u zeleniny – přidávejte si ji ke každému jídlu, nejlépe vařenou či ve formě lisovaného salátu či kvašené zeleniny (tzv.pickles). Díky vláknině je výborným „kartáčem“ na střeva a díky enzymům výborná pro trávení...
Pozvolna začněte přidávat luštěniny – na noc namočené a pak 45-60 minut vařené s kouskem řasy Kombu a případně s nějakou bylinkou (tymián, yzop, saturejka, majoránka,… pro jejich lepší stravitelnost). A souběžně či jako zlatý hřeb pak všechny možné druhy obilnin...

4. krok

Omezte či vylučte ze svého jídelníčku jednoduché cukry (možno nahradit obilnými slady), bílou mouku (a moučné výrobky vůbec), mléko a mléčné výrobky (není nutno nahrazovat sojovým či obilnými mléky), vajíčka, maso a výrobky z něj.

5. krok

Naučte se používat principy jin/jang (uvolňující/stahující energie) při výběru potravin a vyvarovat se tak extrémů ve stravě (viz tabulka potravin dle energií jin/jang) a  stejně tak jednotlivé techniky vaření (viz tabulka energií jednotlivých technologií dle energií jin/jang).

6. krok

Naučit se zacházet se solí a slanými specifiky jako jsou sojové omáčky shoyu a tamari, miso, gomasio, mořské řasy, umeocet a samozřejmě sůl. Jejich množství a kvalita je pro zdravé vaření velmi podstatná!

7. krok

Naučit se pracovat s kyselostí a zásaditostí jednotlivých potravin a umět případné překyselení ze stravy vyrovnat.

8. krok

Cílené plánování jídelníčku – zde je již zapotřebí hlubší znalost  souvislostí a předpokládá se studium příslušné literatury, účast na kurzech (není nad praxi) a případně diagnóza od zkušeného lektora makrobiotiky (doporučuje se minimálně 15 let praxe).

9. krok

Pozor na přejídání, jedení na noc a žvýkání!!! Doporučuje se žvýkat každé sousto minimálně 50x. V ústech, resp.slinách jsou enzymy potřebné pro trávení, které se nikde jinde v trávícím  traktu již nevyskytují.

10.krok

Nesrovnávat se s nikým jiným. Každý jsme jedineční, čili unikát. Každý jsme dostali jinou výbavu a úkol do života, každý s tím nakládáme po svém. U každého proto budou postihnuté jiné orgány, bude mít jiné výzvy k řešení (na fyzické, psychické i duchovní úrovni; ty jsou ostatně vzájemně provázány). Co někomu nevadí, jinému škodí. To podstatné, co při zásadní změně stravy a způsobu života potřebujete, je trpělivost a  být laskavý sám k sobě.

11. krok

...nebo 1. krok, jak chcete: cvičit, dýchat, meditovat

A hlavně: mít se rád a pochválit se za každý dosažený úspěch.

Žádné komentáře:

Okomentovat