neděle 6. ledna 2013

Letní makrobiotická konference

Zuzana Terešová
  • pláč při krájení cibule – vyplavují se nadměrné jiny
  • nápoj UMESHOKUZU – mj. na bolesti hlavy, uzemňuje, mb „penicilin“
  • čaj se shoyu je také lék
  • na zácpu - napařovat kapustu (i růžičkovou), kadeřávek, masírovat břicho, masírovat bod tlustého střeva na ruce
  • kroupy ochlazují
  • gomasio míchat s nori vločkami (sypat obilí)
  • luštěniny jedině s kombu
  • tekka při jinových chorobách srdce
  • ohřívané jídlo je jang
  • rozpuštění usazenin v těle – kostech, kloubech – jíst napařované zelí a cibuli
  • VODNÍ PICKLES: 1l vody vařit s 1 pol. lžící soli, zchladit na 50 stupňů, zalít, zavřít, za 3 dny hotovo; na dno lze křen, česnek také z malých tvrdých jablek
  • KIMPIRA: mrkev, daikon nasucho nebo na oleji, pokapat citronem
  • léky: miso polévka, kulatozrnná rýže, azuki, kvašená zelenina
  • NISHIME: denně v hrnci takto: pár zrnek soli (nahoře); jang zelenina na kusy (mrkev); jin zelenina na kusy (cibule) 1/2 cm vody, kombu (na dně hrnce)
  • MISO POLÉVKA: wakame do vody, zeleninu na sirky hodit do vody, 5 min vařit, přidat miso, sundat pokličku, vypnout vařič
  • VÝVAR: dlouho vařit kombu + shiitake, po odstavení přidat shoyu a zázvorovou šťávu
Vždy vítané opakování:
DŘEVO: játra, žlučník
hlasitost, stálý stres
natě, kroupy
dětství
OHEŇ: srdce, tenké střevo, 3 ohřívače, perikard (obal srdce)
všechno vím, znám, umím
hysterie, nervozita
strhávání pozornosti, žvanivost (překecat emoce)
napařování, kukuřice
-náct
ZEMĚ: odp. siesta 14 – 15 h
pozdní léto, sladká chuť
žaludek, slezina, slinivka
nedůvěra – i v sebe
hara, ukotvená
sladké kulaté zeleniny, kedlubny, cibule, zelí
jáhly, sladká rýže
KOV: večer, stáří, podzim
plíce, tlusté střevo
smutek, deprese, bolest, neschopnost pustit staré věci
rýže, kořenová zelenina
chuť pikantní
VODA: noc, umírání, znovuzrození, zima
ledviny, pohlavní orgány
strach až fobie, „zeptám se mrazáku co mi ohřeje mikrovlnka“

Žádné komentáře:

Okomentovat