Zuzana Terešová
- pláč při krájení cibule – vyplavují se nadměrné jiny
- nápoj UMESHOKUZU – mj. na bolesti hlavy, uzemňuje, mb „penicilin“
- čaj se shoyu je také lék
- na zácpu - napařovat kapustu (i růžičkovou), kadeřávek, masírovat břicho, masírovat bod tlustého střeva na ruce
- kroupy ochlazují
- gomasio míchat s nori vločkami (sypat obilí)
- luštěniny jedině s kombu
- tekka při jinových chorobách srdce
- ohřívané jídlo je jang
- rozpuštění usazenin v těle – kostech, kloubech – jíst napařované zelí a cibuli
- VODNÍ PICKLES: 1l vody vařit s 1 pol. lžící soli, zchladit na 50 stupňů, zalít, zavřít, za 3 dny hotovo; na dno lze křen, česnek také z malých tvrdých jablek
- KIMPIRA: mrkev, daikon nasucho nebo na oleji, pokapat citronem
- léky: miso polévka, kulatozrnná rýže, azuki, kvašená zelenina
- NISHIME: denně v hrnci takto: pár zrnek soli (nahoře); jang zelenina na kusy (mrkev); jin zelenina na kusy (cibule) 1/2 cm vody, kombu (na dně hrnce)
- MISO POLÉVKA: wakame do vody, zeleninu na sirky hodit do vody, 5 min vařit, přidat miso, sundat pokličku, vypnout vařič
- VÝVAR: dlouho vařit kombu + shiitake, po odstavení přidat shoyu a zázvorovou šťávu
| Vždy vítané opakování: | |
| DŘEVO: |
játra, žlučník hlasitost, stálý stres natě, kroupy dětství |
| OHEŇ: |
srdce, tenké střevo, 3 ohřívače, perikard (obal srdce) všechno vím, znám, umím hysterie, nervozita strhávání pozornosti, žvanivost (překecat emoce) napařování, kukuřice -náct |
| ZEMĚ: |
odp. siesta 14 – 15 h pozdní léto, sladká chuť žaludek, slezina, slinivka nedůvěra – i v sebe hara, ukotvená sladké kulaté zeleniny, kedlubny, cibule, zelí jáhly, sladká rýže |
| KOV: |
večer, stáří, podzim plíce, tlusté střevo smutek, deprese, bolest, neschopnost pustit staré věci rýže, kořenová zelenina chuť pikantní |
| VODA: |
noc, umírání, znovuzrození, zima ledviny, pohlavní orgány strach až fobie, „zeptám se mrazáku co mi ohřeje mikrovlnka“ |
Žádné komentáře:
Okomentovat