neděle 6. ledna 2013

Věrka Chasáková - makrobiotika

  • BANCHA: rozhodně nepít příliš často – vysušuje kůži, čaje je nutno střídat
  • po uvaření listy čaje Bancha nikdy nevyhazovat – přidat vždy nové, dokud není zaplněno dno konvice – pak je usušit, uschovat a použít při vaření rybího vývaru
  • ČAJ z dýň. semínek: semínka z dýně stačí pouze usušit, né pražit! Navíc je lepší je po usuš. pomlít – lepší uvolnění tělu prospěšných látek do čaje (+ z vlastní zkušenosti mohu dodat, že čaj z pomletých dýň. semínek je úžasný balzám pro suché rty – čaj je totiž jemně mastný – na hladině zůst. zelené kapky oleje)
  • JARO = POZOR NA JÁTRA!
  • omezit olej + smažení
  • zeleninu "restovat" nasucho/na vodě, až pak přidat olej
  • klasické "restování cibulky" = JANG úprava; 2 extrémy: plamen = JANG x olej = JIN; raději nepoužívat, je-li člověk příliš "jaterní" (vztek, vzdor, mimické vrásky apod.)
  • sladko-slaná chuť na posílení jater (např. pečená jablka) – vhodné zejm. pro děti, které jsou vzteklé, vzpurné a plačtivé
  • SŮL:
  • při MB stravě nezapomenout solit! (pozn.: Věrka použ. častěji sojovku než sůl)
  • nedostatek soli je v důsledku horší než nadbytek
  • ranní kaše: vždy osolit (nejl. shoyu/miso) – ráno je trochu soli potřeba = dobrý start + energie do nového dne; Věrka už prý delší dobu nepoužívá gomasio (= příliš JANG = stahující) – raději praží semínka nasucho nebo na vodě, tj. opláchnutá (= nejméně stahující) a na konci je vždy zastříkne shoyu – tato úprava je vhodná pro lidi s přebytečným JINem
  • HYPOGLYKÉMIE: dbát na dostatek oleje, soli a bílkovin (hlavně na snídani)!
  • BLANŠÍROVÁNÍ:
  • vroucí voda + sůl (bez soli jen hořké druhy zeleniny – sůl zvýrazní hořkost!)
  • při vhazování zeleniny do vody se nesmí vody přestat (tj. bublat)
  • při skladování na cesty – blanšírovanou zeleninu prudce zchladit – zelenina dále "nepracuje" (tj. neměkne, nemění barvu)
  • VÝVARY = koncentrovaná energie
  • k posílení organizmu (jíme-li i vyvařenou hmotu, resp. zeleninu, energie odchází při trávení
  • PEPŘ podporuje odhleňování
  • POZOR: příliš velké množství = moc JIN (dle Věrky je to problém většiny dnešní populace – to prý vysvětluje i tolik plivanců na chodnících :-)
  • TIP na suchý kašel (uvolní plíce): okurkový salát s pepřem (okurku posolit, zatížit, vymačkat přebytečnou vodu, ochutit umeoctem + pepřem, příp. pokapat soj. smetanou
  • pickles + kov = nevhodná kombinace (?)
  • všimla jsem si, že Věrka nabírá pickles nerez lžící – s názorem, že to "není vhodné" se prý ještě nesetkala; navíc nemá pocit, že by na tom bylo něco špatného
  • podobnou fámu slyšela o použ. kovu při zpracovávání kvásku - její známá prý léta zadělává kvásk. těsto na chleba jedině v nerez míse a chléb je prý vždy vynikající ...
  • kváskový chléb vždy před jídlem napařit, a pak ohřát na teplém oleji pod pokličkou (tato úprava tolik nestahuje)
  • moučníky z kvásku + sladu (pečené/napařované) jsou nevhodné tak či onak ... těmto kombinacím se vyvarovat; kompromis = pečené moučníky z dom. amasaké + obilovin
  • SEITAN domácí = čistý lepek
  • dle Věrky ho prý mohou jíst i bezlepkáři
  • lepkavě působí ve střevech nevhodná kombinace škrob + lepek
  • vývar po uvaření domácího seitanu nevylévat – lze použít na polévku
  • OTÁZKA: Je vhodnější použ. pšeničný škrob (tricena) před kukuřičným (maizena)?
  • ODPOVĚĎ: Většina dnešní populace má "uvolněné" ledviny (JIN), proto je lepší tricena (= více jang) než maizena (= jin); také nezapomenout dávat přednost místním plodinám (tricena X kuzu) – kuzu = lék
  • TIP: domácí tricena – husté "mléko", které získáme při výrobě domácího seitanu rozlít na plech, usušit a pomlít na prášek
  • VITAMÍN B12 aneb čistě rostlinná MB strava
  • ten, kdo odmítá jíst i ryby, by měl alespoň 1x za 14 dní konzumovat 1 vajíčko - nejlépe např. do polévky (zelňačka/kvásková); v sezóně lze udělat i houbovou smaženici (houby = jin X vajíčko = jang - dobře se doplňuje) – smaženice nesníst velké množství + talíř doplnit např. ředkvičkovým salátem (zlepší trávení)
  • POZOR na příliš časté použ. RÝŽE NATURAL – vylučuje vápník z těla!
  • EKZÉM - kožní problémy - tlusté střevo - nadbytek JINu
  • při svědění potírat místa šťávou z cibule
  • Semínka je lépe povařit ve vodě, vodu vyvařit a pak je nechat v kastrůlku proschnout. Pražení příliš zatěžuje játra.
  • Lepší než oříšková másla (opět zatěžují játra) je používat vařené oříškové krémy (mléka). Oříšky nebo semínka povaříme v trošce vody s řasou (wakame, kombu), i s tekutinou důkladně rozmixujeme do kašovité konzistence.
  • Arame je řasa zejména pro ženy, zatímco hiziki je mužská řasa.
  • Kdo má často chuť na sladké a po jídle se musí něčím dojídat – ať pije mezi 9-11hod a 13-15hod pravidelně čaj slazený lžičkou ječmenného sladu. Můžeme přidat i pár kapek citronu. V těchto hodinách totiž nejvíce klesá hladina cukrů v krvi. (Opravdu to pomáhá pozn. ro.le)
  • Děti potřebují v jídle ječmennou sladěnku (růstová energie).
  • Pickles děláme raději vodní (i najemno nastrouhané) než presované v picklesáčku. Z něj je kvašená zelenina zatížená příliš velkým jangem a je jako 'vyždímaná'.
  • Kvalitní hořčice je Snico – dodává Sunfood (i přesto že obsahuje cukr).
  • Když napařujeme zeleninu, pod pařák do vody dáváme pár kapek shoyu a oleje.
  • Napařovanou zeleninu děláme velikosti soust, blanšírovanou děláme celou a pak až nakrájíme nebo nastrouháme.
  • Používáme bílou rýži Basmati – je zejména vhodná pro děti.
  • Dýňový olej je těžko stravitelný.
  • Lidé s oslabenými ledvinami by si měli od podzimu do jara dávat denně do postele k nohám termofor nebo pet-lahev s horkou vodou. Ledviny se tak prohřejí od prvních bodů dráhy ledvin.
  • Při velkém jangovém stažení (mj. bledost, stažené cévy na periferii těla, studené končetiny, ...) denně děláme zeleninu na vodě do měkka, pak až dáme olej, ochutíme popř. zahustíme. Pravidelné osmažování zeleniny na oleji stahuje organismus.
  • Ryby – vhodná úprava ryby pro ženy je na páře nebo vaření ve vodě. Vhodná příloha k rybě: kroupy (z hlediska vyrovnání energií), jáhly (z hlediska vyrovnání kyselinotvornosti). Nezapomínáme na dostatek zelené zeleniny a salát ze syrové ředkve.
  • Těhotenství: často zařazujeme černé sójové boby a černé fazole, jíme pravidelně ryby (tak 1x týdně, ale ne každý den), méně solíme, omezíme jang úpravy potravy, pravidelně pijeme čaj se sladem (viz výše).
  • Na podpoření tvorby mléka při kojení si děláme často polévku koikoku, sladké placičky mochi a kaštan
  • MOUDRÁ SLOVA na závěr: "Nezapomínejme, že kromě fyzického těla musíme dbát i o svoji psychiku. Není-li naše mysl v pořádku, pak je i ta sebezdravější MB strava neúčinná."

Žádné komentáře:

Okomentovat