neděle 6. ledna 2013

Zelené potraviny

Z historického hlediska to není tak dávno, co se jídlo pěstovalo na poli nebo chovalo na dvorku či v chlévě. Dnes se „vyrábí“. Je plné chemikálií a „éček“ a jeho výroba, balení i distribuce podléhají nesčetným zákonům a vyhláškám, které mají zajistit jeho nezávadnost a kvalitu. Lidé už nemají hlad, netrpí podvýživou a nemocemi s tím souvisejícími a mají se lépe.

Ale daří se jim opravdu lépe? Myslíme-li na zdraví, a to v souvislosti s jídlem, jídla je dost, ale změnila se jeho kvalita – výživná hodnota. Je bohaté na kalorie a „chudé“ na látky pro naše zdraví nezbytné (vitaminy, minerály, fytolátky, enzymy, antioxidanty, vlákninu atd.). Tedy přesně naopak jak tomu bylo dříve za doby našich babiček. I zdravotní problémy jsou jiné. Zmizely klasické infekční choroby (neštovice, černý kašel, tuberkuloza) a nahradily je infarkty, rakoviny a cukrovky – tzv. choroby civilizační. Ale i na ně se snažíme nějak vyzrát pomocí bypassů, chemoterapií a nepřebernou spoustou různobarevných tabletek – stačí spolknout a budete zdraví. Jenže tak jednoduché to není. Vzdálili jsme se od zdroje zdraví – přírody a zdraví se vzdálilo nám. Je třeba se zastavit a pokorně se vrátit. Jistěže ne o 50 či 100 let zpátky, to by ani nešlo, ale k přírodním zdrojům zdraví, které jsou ověřené tisíciletou praxí a pro naše tělo nejpřirozenější. Základním faktorem, který ovlivňuje naše zdraví, je to, co jíme. A základem veškeré potravy je – zjednodušeně řečeno – zelená tráva.

Nechte se pozvat do světa zelených potravin a poznejte jejich možná pro nás až překvapivou léčivou sílu, kterou nám i v dnešní době nabízejí.

Vlastnosti zelených potravin

Jedná se o potraviny, ne jen o doplněk stravy. Potraviny sytí, tzn. obsahují celou škálu živin nezbytných pro růst, stavbu a fungování buněk jednotlivých tkání (vitamíny, minerální látky, bílkoviny a nukleové kyseliny, enzymy atd.) a čistí – obsahují takové látky, které napomáhají organizmu zbavovat se odpadu vznikajícího při metabolizmu buněk (chlorofyl, antioxidanty, vláknina). Tím dochází k posílení imunitního systému organizmu, který je pak schopen se s riziky a nemocemi utkat s mnohem větším úspěchem.

Jsou zelené, což je způsobeno vysokým obsahem chlorofylu. Ten je znám především pro své dezinfekční vlastnosti. Proto je možné zelenou šťávu použít při ošetření popálenin a kožních zranění. Chlorofyl však pomáhá tělu přijímat železo a napomáhá tak při odstranění chudokrevnosti. Při užívání zelené šťávy – chlorofylu (zeleného „krevního“ barviva rostlin) byl zaznamenán i vzrůst hladiny hemoglobinu (červeného krevního barviva živočichů). Podle odborníků z kalifornské univerzity v Davosu má chlorofyl pozitivní vliv na bohatost mužského spermatu. Za zmínku stojí i jeho schopnost bránit růstu bakterií způsobujících zápach v dutině ústní.

Jsou enzymaticky živé. Obsahují množství aktivních enzymů, které jsou nezbytné pro fungování metabolizmu těla, dýcháním a zažíváním počínaje a regulací tvorby hormonů konče. Procesem výroby a vařením se enzymy v potravě ničí. Získat je můžeme hlavně z čerstvé syrové stravy. Zelené potraviny jsou ideálním zdrojem.

Jsou mírně zásadité. Vařená strava a rafinace potravin způsobují překyselení organizmu, které se často projevuje pálením žáhy. V těle klesá pH a dochází k zatížení imunitního systému. V kyselém prostředí se daří zánětům, infekcím, stoupá kazivost zubů a vzrůstá i riziko vzniku rakoviny. Zelené šťávy dokáží tento stav zvrátit a nastolit znovu rovnováhu.
Poznáte to podle toho, jak rychle pálení žáhy zmizí.

Jsou komplexní a přirozené pro organizmus. Jejich největší silou není jen jejich chemické složení a přírodní forma (pro tělo snadno vstřebatelná), ale nesmírně složitá vzájemná provázanost jednotlivých složek. Právě ona stojí za jejich neobyčejnou účinností
a silou, kterou již po poměrně krátké době užívání na sobě můžeme pozorovat.

O zelených potravinách se dá hodně psát a mluvit, ale jejich účinky pocítíte teprve až je začnete sami používat. Žádná slova nenahradí osobní zkušenost. Tak dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat