Dáša Lužná
- barevné fazole (červené, černé) namáčet s jablečným octem (stačí necelá polévková lžíce) pro zachování barvy při vaření
- čočku chuťově dobře doplní bazalka
- rajčata a brambory mají nevhodný poměr sodíku (Na) a draslíku (K) - asi 1 : 276, proto je nutné je vařit s větším množství soli!
- je vhodné zpracovávat zeleninu, která zrovna roste - příležitostně i rajčata kvůli jejich červené barvě (v létě je nutné doplnit talíř červenou barvou, abychom nastřádali "oheň" na zimu - nebude nám zima, Dáša občas doplní talíř půlměsíčkem čerstvého rajčete - to prý úplně stačí)
- při tepelné úpravě rajčat přidat rozinky (vyrovnání kyselosti) + pár kapek tamari
- v létě často zařadit do jídelníčku vařenou kukuřici (v létě ochlazuje, ale zároveň dodá záhřevnou energii na zimu)
- meloun je považován za "zeleninu", v letním horku příjemně ochlazuje
- příprava celozrnných těstovin: přivést vodu k varu -> vsypat těstoviny -> znovu přivést k varu -> odstavit a nechat 7 min. dojít; důležité pravidlo = nevařit (!), jinak se rozvaří
- vaření plněných jáhelných knedlíků: do osolené vroucí vody naházet knedlíky, ztlumit plamen a hlavně nevařit (voda 90°C), jinak se rozvaří na kaši; až vyplavou, jsou hotové
- "falešný špek" – do vyšší vrstvy (2 cm) studeného oleje přidat celer a sůl (zabrání velkému nasáknutí oleje do celeru) -> zahřát -> vybrat z oleje ven
- dezert z fazolek adzuki a sušených meruněk: Dáša doporučuje vařit předem namočené fazole + meruňky v tlakovém hrnci; po uvaření je nutné nechat fazole + meruňky zchladnout (!) a teprve potom rozmixovat dohladka (nejlépe v mixéru se skleněnou nádobou); pozn.: dezert byl krásně našlehaný a jemný
- ranní smočení nohou v potůčku zajistí perfektní start do nového dne
- ranní Do-In cvičení je příjemný návykový rituál
- "Úsměv je nejlepší lék a nic nás nestojí!"
Na jaře bychom měli:
- podporovat jeho stoupající energii!
- škrtnout všechno pečené v troubě, pokud už jíme něco pečeného, tak raději večer než ráno
- dělat nepečené moučníky
- hodně napařovat
- hodně používat kroupy (uvolňují zatuhlé klouby i psychiku)
- na jaře je výbornou přílohou napařený pórek pokapaný citrónem (kyselá chuť)
Půsty:
- patří k jaru (nejvhodnější měsíce duben, květen)
- na půst je třeba se psychicky připravit
- je dobré načasování půstu spojit s fázemi měsíce
- na období půstu si neplánovat žádné větší fyzické aktivity
- v období půstu se tepleji oblékat
- půsty můžou být jednodenní, třídenní, týdenní ale delší než týdenní půst je nutné držet pod vedením odborníka
- v období půstu můžeme buď pouze pít – např. vlažnou vodu s citrónem, nebo čaj bancha, nebo držet půst rýžový – jíst pouze vařenou rýži natural (čistící záležitost) s napařenou zeleninou
- nedoporučují se ovocné půsty - ovoce ochlazuje, zahleňuje a překyseluje organismus
Čištění organismu na jaře:
- K čištění organismu jsou výborné kroupy! Hlavně na jaře!
- Fazole – podporují ledviny, pomáhají vylučovat bílé odpady (lepek) z těla
- Dopřávat si bohatě zelené zeleniny a natě a taky divoké rostliny (pampeliška, sedmikráska, bršlice atd.). Kopřivy jsou skvělé na krvetvorbu.
- D. Lužná doporučuje hydrocolonterapii, nebo alespoň domácí klystýry vlažným čajem bancha s troškou soli nebo citrónu. Po hydrocolonterapii vždy správně osadit střeva (lactobacilus, natto)
Různé:
- Stav ledvin matky při početí dítěte, se pak následně projeví na jeho zdraví!
- Přemíra kyselého (i zelí) odvápňuje kosti!
- Jarní chřipky = eliminace z vánoc
Žádné komentáře:
Okomentovat