neděle 6. ledna 2013

Česká makrobiotická konference

Z přednášek Věry Chasákové:
  • Černý sezam má více vápníku, dětem ho dáváme často (do obilného mléka, sezamový čaj, do kaší, ...).
  • Klíčky dávat dětem v každém věku (menším spaříme).
  • Azur dětem nedáváme často – stahují ledviny.
  • Dětem co mají málo bílkovin (hubenější, menší) dáváme kombinaci bílkovin např. hrachová kaše + seitan, tempeh apod.
  • Starší děti, které nechtějí jíst tempuru, mají tendenci jíst sýry – tempura je perfektní náhrada sýra.
  • Kůži z ryby nestahujeme, obsahuje kolageny, které jsou perfektní na pleť a klouby.
  • Pokud to jde, tak očištěnou rybu předem osolíme a pokapeme citronem. Necháme odležet alespoň hodinu, lépe do druhého dne.
  • Tempuru není vhodné stříkat 100% shoyu, naředíme jí vodou.
  • Na fritování používáme speciální za studena lisovaný olej na smažení – je řidší, odlehčený.
  • Tempura a používání woku na jakékoli vaření podporuje energii ohně (ideální proti studeným nohám).
  • Řasy dulce, wakame a agar se nemusí vařit, stačí nechat nasáknout.
  • V létě na blanšírování používáme více vody, v zimě méně.
Z přednášek Zuzany Terešové:
  • Jarně začínáme vařit již na konci ledna / začátku února – období žlučníku.
  • V makrobiotických surovinách je málo sodíku, proto je vždy nutné do jídla dodat sůl (nebo slaná specifika), a to aby se udržovat svalový tonus.
  • Při práci s počítačem jíme denně luštěniny a řasy, denně 1 plátek řasy nori, 1x za 2dny si dáme 1/2 umebošky.
  • Sladký zeleninový nápoj (podpora slinivky) pijeme 1 šálek kolem 10 hod dopoledne, 2. šálek kolem 14 hod.
  • Sílu získáme z obilí.
  • Nezapomínáme na externí aplikace (zázvorové obklady, solné obklady, do-in).
  • Žvýkat minimálně 50x, lépe 100x.
  • Na začátku makrobiotiky nedělejte půsty – oslabují a z těla odchází i další věci. Zpočátku se čistíme stravou.
  • NEJHORŠÍ JE STRACH. VYJADŘUJTE VDĚČNOST. I TOMU, KDYŽ SE NÁM NĚCO NEPOVEDE.
  • Sladká rýže obsahuje hodně sacharidů a bílkovin, má energii země. Kombinujeme ji např. s kulatou rýží (4:1) nebo s kroupami.
  • Hatomugi rozpouští tukové usazeniny v těle, hlen na plicích, cholesterol, čistí reprodukční orgány. Vaříme ho na čaj nebo s rýží.
  • Krev = život. Problémy s krví (např. ztráta menstruace) ukazují na problémy s chutí do života.
  • Největší sladkostí pro muže je jeho žena.
  • Nepoužíváme koření kari – je to směs s chaotickou energií.
  • Natto je výborný čistič střev.
  • Červená cibule je více jin.
  • Pro muže používáme pražený sezamový olej.
Z přednášek Milana Dvořáka:
  • Pokud je někdo stažený a myslí si, že je "chytrý jako rádio", tak mu přidáme ječmen a pak kukuřici.
  • Rýži nejíme každý den.
  • Když je harmonie v rodině – děti jsou zdravé. Disharmonie přináší nemoci.
  • Pokud je žena JANG a muž JIN – narodí se chlapec. A naopak.
  • Kuchařky a recepty berte jen jako inspiraci. Postupně více uplatňujte svoji tvořivost a intuici.
  • Za každý den projevujte vděčnost.
  • K snídani patří zelená barva (zelenina rostoucí vzhůru) a kyselá chuť. Jíme kaši nebo polévku s wakame a ječmenným misem. K obědu by neměla chybět červená a zelená barva, řídká polévka a krátce povařená zelenina. Večeře – klidné vaření bez míchání (nishime, kimpira), zeleninu vaříme více doměkka, používáme minimum vody. Abychom spali dobře.
  • Na talíři je velmi důležitý kondiment (chuťovka, bubínek).
  • Umělá hmota tupí ostří nože (neotevíráme jím plastové obaly).
  • Tříminutový hovor mobilním telefonem rozhodí naší auru na 8-10 hodin.
  • Test na kandidu: Ráno po probuzení (dříve než se napijeme nebo cokoli vložíme do úst) plivneme sliny do skleničky s vodou. Pokud slina zůstává na hladině – kandidu nemáte. Pokud začne dolů pouštět vlákénka a klesat – kandidu máte. Kandidy se účinně zbavíte tak, že po 10 – 14 dní vyloučíte ze stravy obiloviny a vše kvašené (i shoyu, miso, pickles, ume-produkty, slady, ...). Jíte jen tepelně upravenou zeleninu, částečně syrovou, lisované saláty, trošku luštěnin. Touto úpravou stravy si zvýšíme pH v těle.
  • VŠECHNA OMEZENÍ SI DĚLÁME SAMI.
Roy Littlesun: Revoluce jednoho srdce
Úkolem nás všech je vzpomenout si, kdo jsme. Uvědomit si, že vše je jedním.
Od Stvořitele jsme dostali 4 speciální dary: tělo, jídlo, oheň a paměť. Paměť znamená spojení mezi tím, kde jsem a tím, kde to vše začalo. Paměť je v jídle. Vzniká v haře, zvedá se k srdci a postupuje do hlavy. Ten, kdo jí, nejsme my, ale jen naše těla. Dokonalé trávení vede k dokonalé paměti a intuici - nepotřebujeme žádné náboženství.
Náboženství vznikla pouze proto, že lidé ztratili zaostřený pohled na svou cestu.
Pokud přestaneme kontrolovat jídlo, klesneme na zvířecí úroveň.
Dnešní makrobiotika je omezená, není potřeba ji rozebírat na proteiny, vitamíny atd., je potřeba být vážný a přesný, pochopit pravidla a pak používat intuici. Jde o to, uvědomit si makrobiotiku v celém jejím rozsahu, nepohlížet na ni jako na lék proti rakovině těla, ale jako na prostředek k dosažení celistvosti, jako lék na ignoranci lidstva.
Jako příklad uvedl Roy George Oshawu a jeho praktikování makrobiotiky během pobytu ve vězení, kde dostával jen syrové brambory. Vyvíjel prý na ně veliký tlak, dokud nezčernaly a pak je teprve jedl.
Doporučuji pustit si na www.cestyksobe.cz vše, co Roy Littlesun přináší ve svém poselství, nechat jeho slova působit na svou mysl a sledovat krok za krokem změnu ve svém životě. Jen změna je trvalá.
Milan Dvořák: Rizika překyselení organismu
  • pH vyjadřuje poměr protonů a elektronů, koncentraci vodíkových iontů. Nejnižší pH je 14, nejvyšší 0.
  • Když se dostaneme do neutra, zmizí karma, budeme žít v pravdě, jinak žijeme v dualitě, prožíváme karmické děje. V dualitě lidi vlastníme, v neutru milujeme, protože jsme součástí celku.
  • Musíme brát v potaz přirozené prostředí těla: žaludek a tlusté střevo – kyselé, ústa a tenké střevo – zásadité, konečník neutrální.
  • Tvorbě kyselin v těle se nevyhneme – měli bychom jíst více zásadotvorných potravin. Přijímáním alkalických potravin si "dobíjíme baterky", tělo ztrácí potřebu shromažďovat kyseliny v tucích, získáváme více energie.
  • Dítě v okamžiku narození je tvořeno 70% vody pH +/- 8,5, 30% minerály a žádnými škodlivinami. Měli bychom se pokusit s tímto vystačit.
  • Když dojdou minerály z obvyklých zásob, tělo je čerpá z vlasů, kostí, krve, žil a jiných orgánů.
  • Optimální váha: o něco méně než výška přes 1 m. 180cm –> 68 - 72 kg, nadváha – překyselení organismu, hromadění odpadů, podváha – nedostatek živin.
  • Když je v těle kyselé prostředí, člověk musí hodně jíst, ale polovinou stravy "krmí" mikroorganismy, které v kyselém prostředí prospívají.
  • V kyselém prostředí se naše buňky mění z kvalitních na méně kvalitní. Při vzniku nových buněk prostředí určuje, jak kvalitní buňky se vyvinou.
  • Po smrti tělo ztrácí kyslík, stává se kyselým, mikroorganismy se zmnoží a tělo se zevnitř rozkládá. Podobně když je organismus nedostatečně okysličený, kyselý, mikroorganismy se v něm rozmnoží, příroda to pokládá za znamení smrti, a na člověka tak jde hmyz, který se chce podílet na rozkladu mrtvého těla.
  • Nemoc je dobrý přítel, který mne upozorňuje na to, že je potřeba něco změnit!
  • Mikroformy v organismu zkvašují cukr, ochuzují tělo o živiny, proto se cítíme unavení a slabí.
Extrémně kyselinotvorné potraviny:
  • maso, masné produkty (kyselina močová)
  • vepřové maso (k. sírová, dusičná)
  • drůbeží maso (drůbež je kyselejší, nemočí)
  • mléčné výrobky, uzené potraviny (k. mléčná), mléko má expanzivní energii dobrou pro tele, ne pro člověka, podporuje růst rakovinných buněk -> záněty, bolesti kostí a svalů, rakovina prsu a tlustého střeva
  • cukrovinky, moučné výrobky, tuky (k. octová)
  • cukr, alkohol (-> etanol -> rozklad buněk), med, javorový sirup, hnědý cukr, melasa – mají živočišnou energii, můžeme je užívat max. jako lék
  • bílá mouka, škroby (v ústech se pomocí ptyalinu štěpí na cukr)
  • umělá sladidla (aspartam, sukralóza apod. – k.mravenčí = neurotoxin)
  • káva, čaj, červené víno (k. tříslová)
  • kakao, špenát, čokoláda (k. šťavelová)
  • léky (k.acetylsalicilová)
  • nadměrné přetěžování svalů (k. mléčná)
  • nedostatek pohybu (k. uhlíková)
  • strach, hluk, negativita, kouření, bulvár, brutalita v TV apod. (k. solná)
Co překyseluje v MB:
  • jídlo ve stresu, jídlo se studenými končetinami (v nepohodě)
  • vaření na elektrické energii
  • nedostatek zeleniny (v případě kyselosti upravit poměr MB talíře: 2 díly obilovin, 3-4 díly zeleniny, 1 díl luštěnin)
  • velké množství jídla, nedostatečné žvýkání, nedostatečné pauzy mezi jídly, ohřívání, dezert ihned po jídle
  • ovocné šťávy, alkohol, vysoký obsah škrobu
  • jídlo po 19 hod.
Co pomáhá:
  • VODA – čistá, pramenitá; může být smíchaná s citronovou nebo zeleninovou šťávou (1 díl šťávy na 10 dílů vody), šťávu připravíme čerstvou (nastrouhat, vymačkat), kupované jsou "mrtvé"
  • stévia – výplach dutiny ústní, zubní pasta, sladidlo; ničí mikroorganismy (vhodné kombinovat s čekankovým sirupem)
  • zásadité obiloviny: jáhly, špalda, tev, quinoa, pohanka
Zásadité prožitky:
  • ticho, mlčení, život v pravdě, harmonie, mír, milostné hrátky, zodpovědnost, řád, láska
Kyselé prožitky:
  • hluk, lež, konflikt, válka, sex, nezodpovědnost, chaos, iluze
Milan Dvořák ml.: Pohled na potraviny
Voda
  • Je důležité pít čistou vodu (nejlépe pramenitou či studniční povrchovou), protože tvoří až 60% lidského těla. Pomáhá tělu zbavovat se toxinů, a je zodpovědná za tepelnou regulaci. (Když je nám zima, potřebujeme na záchod – abychom se rychle zahřáli.)
  • Když musíme pít balenou vodu, nejlepší je kojenecká, když minerálky, je dobré je střídat. Vodu z kohoutku je dobré filtrovat.
  • Množství vody v organismu poznáme podle moči, měla by mít barvu světlého piva, přičemž regulace trvá nejméně dva dny.
Bílkoviny
  • Jejich trávení probíhá v žaludku, slinivce a tenkém střevě. Štěpí se na peptidy, a dál na aminokyseliny. (Peptidy jsou zodpovědné za chuť potravin, když se zcela nerozloží na aminokyseliny, tělo je použije na stavbu tkání – potom můžeme vypadat jako to, co jíme.)
  • Odpadní látky z bílkovin jsou NH4+, močovina, kyselina močová. Když se nedostanou z těla, působí problémy (např. kys. močová se usazuje v kloubech, vzniká dna), proto je důležité pít dostatek vody (a konzumovat přiměřené množství bílkovin).
  • Důležitá je pestrost v příjmu (nejen) bílkovin! Když tělo nedostane potřebný poměr aminokyselin, čerpá z vlastních zásob – člověk je potom "kost a kůže".
  • Při výrazné dietě tělo bere energii z tuků, ale vznikají přitom toxické metabolity (aldehydy a ketony), které mohou poškozovat mozek. Proto je např. při rýžovém půstu opět nezbytné dostatečně pít.
Oleje
  • Rafinace = zbavení přírodních antioxidačních látek (zbavení rostlinných slizů, bílkovin a lecitinu, odkyselování soli kyselin, bělení a deodorace); probíhá buď mechanicky, nebo chemicky (tzn. pomocí rozpouštědel apod.). Rafinovaný olej rychleji oxiduje, tedy žlukne.
  • Panenské oleje jsou teplotně odolnější (záleží též na odrůdě), ovšem při smažení či fritování vznikají vysoce reaktivní volné radikály – smažit nebo fritovat bychom tedy i na nich měli nejlépe max. dvakrát týdně.
  • Obecně jsou na smažení lepší oleje s méně nenasycenými kyselinami (sádlo, lůj, kokosový tuk), pro nás jsou však vhodnější oleje nenasycených kyselin. Je dobré střídat různé oleje, jak stolní tak fritovací. Nasycené mastné kyseliny působí v těle neblaze (ateroskleróza, srdečně cévní onemocnění atd.)
  • Při zahřívání olej v určitou chvíli dosáhne tzv. "kouřového bodu", poté dochází k oxidaci rychleji. (Pozor na restaurace, dělají tam omáčky z "vyjetého" oleje.)
  • Uskladnění olejů: co nejnižší teplota, co nejméně vzduchu, optimálně ve skle, a to co nejtmavším.
  • Čím méně tepelně zpracovaný olej je, tím lépe, na druhou stranu alespoň nějakou tepelnou úpravou by měl projít. (Do salátů jsou vhodné tepelně zpracované zálivky, semínka je radno opražit apod.)
  • Lepší jsou tuky ze semínek (gomasio aj.) než z olejů. Je vždy potřeba semínka důkladně rozkousat. Z olejů jsou pro nás nejvhodnější polyenové: omega 6 a omega 3 v poměru 5:1 (běžný je poměr 25:1). Najdeme je např. v rybách, ve světlici.
Sacharidy
  • Monosacharidy (glukóza, fruktóza), disacharidy (sacharóza, maltóza), oligosacharidy, polysacharidy.
  • Slady jsou vhodnější, obsahují více polysacharidů, v sirupech je často velké procento glukózy.
  • Mandle lépe nepoužívat na pečení, probíhá v nich nepříznivá reakce (asparaginu).
Vitamíny
  • U MB bývá problematický B12, je obsažen v rybách a některých fermentovaných potravinách. (Pro vegany je zásadní nepoužívat bílý cukr, protože vlivem jeho konzumace se B12 z těla vylučuje.)
  • Nadkonzumace vit. C oslabuje ledviny. (Celaskon apod.)
Bakterie, plísně
  • Ani biopotraviny nemusí být vždy vhodné, pakliže se v nich objeví plíseň či bakterie.
  • Bakterie působí špatné zažívání a nadýmání. Podmínky, ve kterých prospívají jsou voda, cukr, bílkoviny. Počet mikroorganismů se za příznivých podmínek zdvojnásobí během 20 minut.
  • Faktory aktivity mikroorganismů: obsah živin, pH, vodní aktivita, teplota; když nejsou všechny podmínky splněny, aktivita se snižuje. Konzervační látka – sůl.
převzato z http://pani-dyne.cz/mb/Postrehy.aspx#konference2010

Žádné komentáře:

Okomentovat